Städteregion Aachen dient aanklacht in tegen kerncentrale Tihange

Tijdens de informatiebijeenkomst van de Stadt Aachen over de kerncentrale Tihange die op 28 januari 2016 werd gehouden kondigde Städteregionsrat Helmut Etschenberg aan, dat de Städteregion Aachen heeft besloten een aanklacht in te dienen tegen de exploitant van de kerncentrale. Achter deze aanklacht scharen zich de Stadt Aachen en de gemeenten Maastricht, Heerlen, Kerkrade en Vaals. Daarnaast ondersteunen talrijke gemeenten die aan de grens of op korte afstand van de grens liggen het voornemen van de Städtregion. Ook Belgische gemeenten geven hun steun. Op 24 februari 2016 zal in Eupen eveneens een informatiebijeenkomst rond dit thema plaatsvinden.

De aanleiding tot de aanklacht is de al maandenlang aanhoudende reeks van mankementen in de verouderde kerncentrale  en verslagen die vermelden dat er talrijke scheurtjes zitten in de metalen mantel die de reactorstaven moeten beschermen. Tihange ligt op een afstand van 65 km van Aken. Als er een grote storing of ongeval plaatsvindt zouden de Stadt Aachen en de omliggende regio in hoge mate getroffen worden.

De Bundesregierung, maar ook de vertegenwoordigers van het Land NRW  hebben er op gewezen dat een aanklacht – juridisch gezien – niet mogelijk is. Deze uitspraak heeft de Städtregion zowel door een Belgisch als een Duits advocatenkantoor laten onderzoeken. Een aanklacht is mogelijk, “men moet zich er alleen voor inzetten”, zo zei Helmut Etschenberg tijdens de bijeenkomst van 28 januari.

De procedure omvat twee aanklachten: de eerste aanklacht doelt op de waarschijnlijkheid dat de exploitant zich niet aan de bestaande Belgische veiligheidsregels heeft gehouden en zal bij de Belgische Staatsraad worden ingediend.

Een tweede aanklacht heeft het algemeen afschakelen in het vizier en zal bij de burgerlijke rechtbank in Brussel worden ingediend. Daarnaast onderzoekt de Städteregion op dit moment of het mogelijk is om zich aan te sluiten bij de aanklacht van Greenpeace tegen Tihange I.

Het doel van alle inspanning is de uitschakeling van de kerncentrale Tihange. Het is nog nooit voorgekomen dat een dermate krachtige grensoverschrijdende samenwerking plaatsvond bij een vergelijkbare situatie. Oberbürgermeister Philipp formuleerde dit als volgt: “Wij hebben een euregionaal probleem en dat vraagt om een euregionale oplossing!”