Personeelmotivatie – leren van de buren!

Maandag 3 november 201420141103 - Unternehmertreffen foto3

Tijdens het ondernemertreffen op 23 september jl. bleek het thema personeelsmotivatie en personeelsbeleid zeer interessant voor de vele deelnemers uit Nederland, België en Duitsland.
Na de vlotte en informatieve presentaties van de beide sprekers, John Scheijen uit Valkenburg en Michael Fridrich uit Aken, werden de deelnemers
aan het werk gezet.

Tijdens een korte maar intensieve workshop discussieerde men grensoverschrijdend over dit thema. Waar liggen in het buurland de zwaartepunten in het personeelsbeleid? Motiveren Nederlanders of Belgen anders dan Duitsers?

De conclusie was dat het verschil niet eens zo groot is, hoewel de samenwerking in Nederland bijvoorbeeld toch vaker ‘democratischer’ is, “De manager hoort bij het team!” Bij de algemene manier van benaderen bleek echter dat er veel overeenkomsten waren: een heldere structuur in verantwoordelijkheden, een open communicatie, een gezamenlijk oplossen van problemen draagt bij tot de algemene tevredenheid in een onderneming, verhoogt de inzet en heeft zo in de regel positieve effecten op de productiviteit van een onderneming.

De vele aanwezigen waren zeer positief over de bijeenkomst. De volgende film geeft een korte impressie: impressie ondernemersbijeenkomst 23 september 2014