Ondernemersbijeenkomst met MKB Parkstad

Op 27 juni organiseerde Charlemagne Grensregio in samenwerking met MKB Parkstad een eerste bijeenkomst voor ondernemers uit de grensregio.

Tijdens de bijeenkomst werden ondernemers geïnformeerd over Nacht der Unternehmen, een banenmarkt tussen bedrijven en Akense young professionals, en de Grensinfopunten de loketten die werkgevers en werknemers adviseren bij praktische problemen of knelpunten die men tegenkomt bij grensoverschrijdend werken. De voorzitter van de bijeenkomst was burgemeester van Landgraaf, Raymond Vlecken. De bijeenkomst vond plaats in Abdij Rolduc in Kerkrade.

Nacht der Unternehmen maakte indruk met het percentage van follow-up contacten: maar liefst 77% van de deelnemende young professionals en bedrijven blijft met elkaar in contact om te kijken naar loopbaanmogelijkheden. Vorig jaar deden met ondersteuning van Charlemagne Grensregio en Parkstad Limburg voor het eerst zes bedrijven uit Parkstad Limburg mee aan Nacht der Unternehmen. Dit jaar is het de ambitie om dat aantal te overtreffen en ook bedrijven uit de Belgische grensregio bij de beurs te betrekken.

Grensinfo gaf aan de hand van een tweetal casussen aan dat het van belang is om als ondernemer met een grensoverschrijdende ambitie of werkzaamheden, goed geïnformeerd te zijn over de verschillen in administratieve en juridische regelheden. De loketten worden gezien als een welkom initiatief: in juni vonden alleen al in het loket Kerkrade/Herzogenrath zo’n 125 adviesgesprekken plaats.

Met de reeks van bijeenkomsten hoopt Charlemagne Grensregio belanghebbende ondernemers uit de directe grensregio te informeren en interesseren over grensoverschrijdende ontwikkelingen en kansen. Honorair Consul van Nederland in Aken, mw. Christiane Vaessen, tijdens de bijeenkomst in Rolduc: ,,Elkaar informeren is essentieel. Daar begint de samenwerking”. Coördinator van Charlemagne Grensregio, dhr. Nermin Dizdarevic: ,,Met deze bijeenkomsten willen we ondernemers voorzien van praktische informatie over kansen in de directe grensregio. De onderwerpen die vandaag aan de orde kwamen zijn daar voorbeelden van.”

De bedoeling is om de locatie van de bijeenkomsten te laten rouleren: na de eerste bijeenkomst in Parkstad, zullen de volgende bijeenkomsten in Aken en Duitstalig België plaatsvinden.

DSCI4383

Raymond Vlecken, burgemeester Landgraaf en tevens dagvoorzitter