Euregionaal informatieformulier grensoverschrijding ivm Corona

Jammer genoeg zien we de sterke heropflakkering van de Covid-19-epidemie, overal in Europa, ook in onze regio.  Als gevolg daarvan hebben België, Duitsland en Nederland besloten om strengere maatregelen toe te passen. Deze maatregelen hebben vooral betrekking op onze grensregio’s, wat leidt tot veel vragen van burgers over de voorwaarden die van toepassing zijn bij het oversteken van de grens.

Sinds oktober is de verwarring compleet: kan ik nog steeds naar Duitsland reizen om mijn boodschappen te doen? Kan ik mijn familie in Nederland bezoeken? Kan ik gaan wandelen in de Hoge Venen? De burgers wendden zich natuurlijk tot de lokale autoriteiten, het kantoor van de Euregio Maas-Rijn, de informatiepunten aan de grens, etc. Daarom heeft de EMR een informatiedocument ontwikkeld dat de meeste situaties afdekt waarmee burgers te maken kunnen krijgen wanneer ze de grens over willen.

De situatie verandert zeer snel en het is essentieel om op een eenvoudige manier antwoord te hebben op dagelijkse vragen van burgers omtrent grensoverschrijdende zaken – de belangrijkste taak van de Euregio Maas-Rijn EGTS. Daarom is sinds 4 november online een webformulier beschikbaar. Met dit formulier kunt met een paar klikken de regelgeving vinden die op uw situatie van toepassing is.  Dit formulier wordt steeds zo snel als mogelijk bijgewerkt. Het gaat immers om het geven van de juiste informatie op het moment zelf.

“De situatie aan de grenzen is zo complex dat maar weinig mensen nog de weg kunnen vinden. We wensen burgers tegenmoet te komen, door hen een werkzame informatie-instrument aan te bieden”, aldus Luc Gillard, voorzitter van de EGTS Euregio Maas-Rijn en Michael Dejozé, directeur van de EGTS.

U kunt het formulier vinden op de website van de Euregio Maas-Rijn en via deze link.

Voor vragen en/of informatie over de coronaregels kunt u terecht bij de officiële informatiekanalen. De contactgegevens staan eveneens op het formulier vermeld.