3e Trinationale Detailhandelsforum 24.09.2014: binnensteden kunnen niet zonder detailhandel

Wie tegenwoordig de binnensteden in onze regio bezoekt, stuit op een zeer wisselend beeld. Levendige winkelstraten worden afgewisseld met vrij treurige straatbeelden waarin etalages geheel met aanplakbiljetten bedekt zijn. Wanneer de eerste winkel zijn deuren sluit, slaat op die locatie vaak het zogeheten trading down-effect toe. De straat wordt minder aantrekkelijk, steeds meer klanten blijven weg en er volgen nog meer winkelsluitingen.

De omzet en ook de winstmarges van de detailhandel zijn de afgelopen tien jaar enorm gekrompen. Veel winkeliers delven het onderspit in de concurrentie met internet of kunnen de hoge huurprijzen gewoonweg niet meer opbrengen. Bovendien is het koopgedrag van klanten enorm veranderd: consumenten kopen steeds kwaliteits- en prijsbewuster.

Voor gemeenten is het een grote uitdaging om winkelstraten met veel leegstand weer levendig te krijgen. Welke formules zijn hiervoor beschikbaar in de Charlemagne Grensregio? Wat kunnen winkeliers zelf doen? En hoe ervaren de klanten deze ontwikkelingen?

Deze vragen wil het 3e Trinationale Detailhandelsforum onderzoeken in het kader van een grensoverschrijdend uitwisselingsevenement op 24 september in de Nadelfabrik in Aken.  

Wees van harte welkom!

“Binnensteden kunnen niet zonder detailhandel!”

Drie visies op de situatie van binnensteden in de Charlemagne Grensregio

18.30 Welkom

Thema 1  Wat te doen bij leegstand?De succesformule van Streetwise in Heerlen

Sjaak Vinken en Leonie Kuppers vormen samen Streetwise. Het afgelopen jaar heeft het duo namens der gmeende Heerlen voor 23 leegstaande winkelpanden in Heerlen nieuwe huurders weten te vinden.

Thema 2  Binnensteden aantrekkelijk maken én houden – lezing van Till Schüler, ISG Holz- und Dahmengraben, Aken

ISG’s zijn samenwerkingsverbanden van lokale winkeliers, vastgoedbezitters en gemeenten, die zich gezamenlijk inspannen om aangewezen (binnenstad)locaties doelgericht op te waarderen. De ISG Holz- und Dahmengraben, waarvan Till Schüler woordvoerder is, bestaat sinds 2004.

Thema 3 Binnenstad op ooghoogte. Hoe beleven bezoekers een binnenstad?

Prof. Gert Jan Hospers doceert economische geografie bij de Universiteit Twente. Een van zijn speerpunten is de ontwikkeling van steden in grensregio’s in relatie tot de demografische veranderingen.

Locatie: Nadelfabrik – Reichsweg 30 – 52068 Aken

Als u wilt deelnemen verzoeken wij u zich te registreren tot uiterlijk 17.09.2014 bij Luise Clemens, l.clemens@charlemagne-grenzregion.eu