18 juni 2021: European Green Deal in het grensgebied – live en via Youtube

In december 2019 lanceerde de Europese Unie de “European Green Deal”, een concept voor een verregaande ecologische modernisering van de Europese economie. Achter dit concept schuilt de ambitie om “de EU om te vormen tot een eerlijke en welvarende samenleving met een moderne, qua hulpbronnen efficiënte en concurrerende economie, met een netto-uitstoot van nul aan broeikasgassen in 2050 en waarbij economische groei wordt losgekoppeld van het gebruik van hulpbronnen”. Om deze aspiraties te verwezenlijken is een ingrijpend maatschappelijk veranderingsproces nodig.

Hoe belangrijk een Europees kompas ook is bij het bepalen van overkoepelende doelstellingen en instrumenten, de succesvolle uitvoering van de strategie hangt grotendeels af van de creativiteit en het innoverend vermogen van de lokale actoren. In het kader van het hybride evenement “European Green Deal in het grensgebied” op 18.06.2021 in het Deutsche Bank Stadion van de ALRV, zal de vicevoorzitter van de EU-Commissie Frans Timmermans – als kind van de regio – de visie op de “European Green Deal” toelichten en zo een impuls geven voor wat zeker een levendige discussie zal worden.

Ook al krijgen – volgens sommige critici – innovatie en technologie in de Green Deal een bijzondere plaats, de actieve deelname van het maatschappelijk middenveld is een expliciete doelstelling van de Commissie. Het waren niet in de laatste plaats de sterke mobilisatie van jongeren via de lokaal gevestigde en wereldwijd in netwerken verbonden Friday For Future-beweging en de soortgelijke verkiezingsbesluiten van de Europese burgers die ervoor verantwoordelijk zijn dat de klimaatcrisis en andere milieurisico’s de politieke agenda bepalen.

Een panel van Euregionale vertegenwoordigers onder leiding van burgemeester Sibylle Keupen zal ingaan op de uitdagingen en kansen voor de grensregio, de rol die zij eventueel kan spelen bij de uitvoering en over de hindernissen en obstakels die nog moeten worden overwonnen bij de Europese samenwerking in “Europa in het klein”.

Er zal onder meer aandacht worden besteed aan de volgende onderwerpen:
Wat is de betekenis van de Europese Green Deal voor de grensregio als geheel en voor de respectieve gemeenten? Hoe kan de grensregio zich als “Europa in het klein” positioneren als laboratorium van de Green Deal? Welke kansen ziet de wetenschap in grensoverschrijdende samenwerking? En hoe staat de industrie tegenover de doelstellingen van de Europese Green Deal? Biedt de nabijheid van Nederland en België voordelen bij het bereiken van de Europese klimaatdoelstellingen?

Deelnemers
– Stad Aken: Burgemeester Sibylle Keupen
– Duitstalige Gemeenschap van België: Parlamentspräsident Karl-Heinz Lambertz
– Nederland: Roel Wever, Burgemeester gemeente Heerlen
– RWTH Aachen: Prof. Dr. Ulrich Rüdiger
– FH Aachen: Prof. Dr. Marcus Baumann
– IHK Aachen: Stefanie Peters, ondernemer
– Fridays for Future

Aanmelding
Klik hier om u aan te melden voor de fysieke bijeenkomst.
Het aantal inschrijvingen is beperkt op 70 personen.

Locatie
Het event vindt plaats in :
Deutsche Bank Stadion des ALRV
Albert Servais Allee 50
52070 Aken
Open vanaf 18:30 uur

Het evenement zal live worden uitgezonden op het youtube-kanaal van de stad Aken. Het is niet nodig u hiervoor aan te melden. Klik hier om op 18 juni deel te nemen.

Indien u wenst deel te nemen aan de fysieke bijeenkomst wordt u verzocht u te houden aan de voorwaarden inzake hygiënebescherming die dan van toepassing zijn. Mogelijk zijn dat nog: mondkapje, negatieve test, vaccinatie ouder dan 14 dagen/ hersteld, naleving  van de afstand van anderen van 1,5 meter.

Verantwoordelijk
Stad Aken, contactpersoon: Luise Clemens, Departement Economie, Wetenschap,
Digitalisering en Europa, tel: 0049  241 432 7662.

Organisator
AG Charlemagne Grensregio.

Gefinancierd door: Europa thuis, Ministerie van Europa NRW.
Gesteund door het Europe Direct Office, Aken